Първи стъпки в професионалната грижа за косата - кое,как по колко?


 

 

 💠💠💠Първи стъпки в професионалната грижа за косата - кое,как по колко? 💠💠💠


💥Само за начинаещи💥Момичетата и момчетата,които газят в материята отдавна могат да пропуснат тая статия!

Понеже напоследък комуникирам с изключително много хора,а и оня ден с Ради 💖си говорихме по темата си мисля,че е нужно да напиша тоя пост с цел да си спестя ежедневните многочасови повтаряния на едно и също.

 Ще засегна основни принципи в ползването на профи козметика без претенции да  спомена всичко разбира се, защото искам да е пост а не дисертация 😁. Ще повторя и подчертая някой основни постулати,които аз лично съм научила от темата в БГ Мама,от собствен опит и безброй проби-грешки през годините, от морето информация в нета и сигурно най-голям процент от Ради 💗,която е един неизчерпаем източник на знания. Тъй,че четете я внимателно!

И така .....ако смятате да си купувате по един шампоан,балсам и олио и да ги ползвате докато свършат просто няма да стане.
Темата в БГ мама започва с

 "Ако искаш да спестиш пари мястото ти не е тук"😁😁😁

Профи козметиката има съвсем различен принцип на действие от масмаркета. Да има серии,при които това не е невъзможно. При една баласирана здрава,МЛАДА,коса спокойно можете да си  вземете Шампоана,балсама и термото примерно на Керастаз Генезис и да си свиркате 😁.
В нашите среди обаче обикновено се нахлува с проблем и то не един,а 3-4 и се иска незабавно тези проблеми да се решат,ако може за вчера и ако е възможно с наличните продукти,които често са крайно неподходящи и дори противопоказни за конкретния казус.
 Та.....какво правя аз когато ми пишете с проблем?

💧 Първо искам описание на проблема и селфи 😀,защото по профилните снимки филтрирани и стилизирани нищо не се разбира за състоянието на косата-сори. 

💎Второ искам снимка на наличностите.
Тези,с които съм говорила ги знаят тези неща-та го пиша за всички останали.
Много от вас четат и мълчат,и купуват наред всичко което някой някъде похвали. Повярвайте ми последните дни видях няколко колекции,на които благородно завидях дори аз с моя гардероб,на който не му помня дори цялото съдържание 😀. Да ама тук цената и количеството продукти не гарантира Уау резултат.


Не става така. Продуктите първо се съобразяват с типа и състоянието на скалп и дължини. С типа косъм и най-вече с нуждите му.
 Дори и най-скъпата марка с най-добрите състави ако не е подходяща за вашата коса не само,че няма да помогне,а ще нанесе още повече щети.
В арсенала си трябва да имате

💎- една протеинова

💎-една хидратираща 

💎- една балансирана серия

Силно препоръчвам ако не познавате продуктите да купувате шампоан и балсам/маска от една серия. Това ще ви спести несъвместимостта на продуктите,защото и това го има.
 С времето,когато посвикнете и вече познавате действието им може да си позволите да експериментирате.

💠- преуош терапия/терапия преди шампоана/-особено полезна и жизнено необходима при съсипани дължини. Преуош терапиите дават възможност за едновременно вкарване в един протокол на хидратация и протеин без да се губи баласна,защото съсипаните коси имат нужда и от двете и то в екстремни количества,които никоя балансирана серия няма да осигури.

💎- една от новите биомиметични чудесии като Лалга ампулата или маската без отмиване- тук новобранците са силно пощадени финансово 😀😀на нас ни се налагаше да купуваме Олаплекс за целта и да правим целодневни терапии.

💠-хубав финиш и термозащита. Тук аз в повечето случаи ползвам комплексен крем с много функции,а именно да запечатва косъма и да е термозащита едновременно.

💠- грижа за скалпа-това е момент,който не бива да се неглижира дори и от мацките с безпроблемен такъв. Един серум винаги е хубаво да имате и да го ползвате регулярно след миене.

И така....

При профи козметиката количеството използван продукт е от ОГРОМНО значение и в повечето случаи повече не е гаранция за по-добър и по-бърз резултат,а напротив- рискувате да се озовете с мазна коса или пресушен скалп.

Затова като публикувам протоколи използвам мерни единици като боб,леща, грах,лешници и монети 😂😂😂,за да се засмеете и всеки път като хванете шампоана да се сетите за монетата и съответно за лешника с черупката при маската 😁.
В потрес изпадам когато някой ми каже,че е видял сметката примерно на маската Шу Ултимейт за месец 🙈и то при положение,че я редува с друга. Това първо е изливане на едни грешни пари в канала и второ рискувате да си ходите нон стоп с мазна коса.

💥Шампоаниране💥

От години практикувам керастазкия протокол за измиване на косата- шампоанира се двукратно,първия път с количество шампоан колкото монета от 2лв.,втория път колкото боб само скалпа. Дължините не се търкат,не се перат. На тях им стига стичащата се пяна,за да се почистят. На вторто шампоаниране се постоява няколко минути с каската 😁от пяна,за да подействат съставките. Въпреки,че основното действие на един шампоан е да почисти в дългосрочен план хубавият шампоан дава много на косата. Пример с моя мъж- години наред се мие със синята Шаума и настава Tроянска война ако понеча да я сменя 😁. Е аз като изобретателна блондинка доста често да не кажа редовно изсипвам тая субстанция в канала и слагам вътре нещо значително по-полезно за скалпа и косата на кривотията 😀. Той е с генетично страхотна коса,която на 50+ години е като на 20,но хубавия шампоан я прави лъскава нищо,че е 1см. Напоследък се втаса да ползва бръшляновия шампоан на Calinachi и съм в очакване кога ще избухне с костатацията-"Това неще да се пени" 😁. За сега е кротък де,защото има от време на време леки наченки на себорея,а Calinachi му държи скалпа и ушите без люспи.
💥Маска/балсам💥Тук количеството е малко разтегливо защото зависи от дължината,структурата и като цяло от вида коса.а също така и от вида на маската/балсам. На моята коса примерно маска Лалга колкото голям лешник и е абсолютно достатъчна,обаче от балсама с бодлива круша на Олиесета си слагам големичък орех хич да не е. Алтерна,Керастаз,Шу са силно икономични за разлика от някой други като Олиесета,Лореал,Вела.....

Как определям аз нужното количество- след като сваля шапката за баня/всеки път я слагам когато нанеса маска и завивам с хавлия/ ако косата е изпила всичко и е ревитализирана/омекнала/ значи продукта е в оптимално количество. Ако се усеща количество непопил продукт значи съм прекалила и съответно ако след измиване не ми е достатъчно подхранена и жива-съм се изскръндзила 😁. Като цяло от втори опит ако не от първи съм нацелила.
 Не слагайте с шепите или ако сте го направили изплакнете изключително старателно с по-топла вода първоначално и накрая облейте с хладка. Идеята е да отмиете излишния неусвоен продукт,защото в противен случай ще се озовете с клечки на главата.

💥Финиши💥

Тук принципът по-малкото е повече също важи с пълна сила. Ще се повторя от вчерашното писание,но е изключително важно:
слагайте всички финиши на ръката и емулсирайте между дланите,за да се затопли продукта. След това погалвате просто косата като наблягате на последните 10см. и връхчетата,накрая обръщате главата надолу и погалвате и долната част на косата от тила към края. Това е особено важно зимата,за да няма драми с наелектизирана и заплетена от шалове и яки коса на тила.
Сушите и накрая за разкош слагате няколко капки олио за блясък 😁,а практичната му страна е,че олео финишът запечатва косъма 😉.

Та толкова от мен по темата. Надявам се да е полезно и да отговори на повечето въпроси.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Да върнем към живот изтощената коса.....как и с какво?

Всичко за алергиите предизвикани от гел лаковете или обратната страна на медала

Olioseta Oro Del Marocco свеж полъх на пазара и облекчение за джоба