Как да върнем към живот изтощената коса- 2

От много време се каня да напиша тая статия и все не ми остава време. В момента лежа в къщи контузена,а за деен човек като мен това си е убийствена скука.....Та нека поне излезе нещо полезно от боледуването ми.

 Първата статия по темата написах преди много време със знанията си за профи козметиката на оня етап. Тя е споделяне на личния ми опит и лутания в тая доста сложна и скъпа материя.

 От позицията на знанията си днес ще се опитам да напиша  простичък, сравнително бюджетен протокол,който да е в помощ на момичета с проблеми с косата.

 

 И така....В старанието си да сме в крак с модата,боядисваме,стилизираме с топлинни уреди,ежедневно тормозим косата си. В допълнение замърсената урбанистична среда,в която живеем,слънцето,смогът,климатиците,парното,бавно и незабелижимо оставят своята негативна диря. И така ден след ден докато в един момент си дадем сметка,че от хубавата ни коса не е останало почти нищо...

 Ще бъда откровена съсипаната,изгорена с блодори и преси коса не се възстановява. Да с подходящите продукти може да се приведе в прилично състояние,с добра грижа за скалпа да се стимулира растежът на здрава нова коса и така с комбинацията от двете след известно време да имаме мечтаната коса.

 За целта обаче както и в първата статия ще кажа,че уредът преса трябва да хване прах в чекмеджето. Преса пък била тя и Стиймпод и здрава добре изглеждаща коса са почти несъвместими понятия. Две жени познавам с такива коси,но те са виртуози. Едната е професионалист,другата е жена с генетично страхотна коса и много знания.

 Минимумът необходими продукти;

1.)Хубав хидратиращ преуош.Лично аз препоръчвам Еластисайзър екстрийм на Кингсли 

Нанася се на влажна коса/не мокра,а навлажнена с пулверизатор или с мокри ръце/. Стоим колкото имаме възможност. Първите пъти е желателно да се преспи с него.

2.)Хубав балансиран шампоан грижещ се за скалпа. Предпочитанията ми са за Медисютикълс

Всички шампоани на марката са с добър баланс на протеин и хидратация. Измивните им съставки са меки,не дразнят скалпа,а в същото време имат противокосопадно действие. Момичетата с бързоомазняващ се скалп да имат предвид,че в началото може да се наложи да мият по-често докато скалпът привикне към новата грижа.

3.)Балансирана маска. Любима ми е тая на Епруваж

С превес на хидратацията е тъй,че в начален етап е повече от подходяща. Като бонус е една от малкото маски,които е препоръчително да се нанасят с масаж по скалпа. Подходяща е и за дълбоко подхранване/косата се свива под шапка за баня и се нагрява със сешоара. Завива се в хавлия и се стои поне половин час/. Изплаква се с хладка вода добре.

4.)Финиши: Това е основен момент,който не бива да се неглижира. Косата нуждаеща се от възстановяване се нуждае от китосване,за да изглежда прилично първо заради собственото ни самочувствие и второ,за да я пазят от нови увреждания. Силно препоръчвам Аргановото олио на Олиесета

Две три помпички на влажна коса и после една две на суха. Ако ще се ползва сешоар термозащитата също е задължителна. Тая на Олиесета

е съпоставима като действие с Нектар термик на Керастаз.

 Изтощената коса цъфти и се къса затова не е излишен и продукт за защита на връхчетата. Мен ме спаси серумът на Marrakesh Endz

Много,много дълго време ми беше постоянен продукт. Нанасях две три помпички на подсушена коса преди термозащитата.

5.)Терапия ако някой ме беше посъветвал навремето да си взема терапия възстановяването със сигурност нямаше да ми отнеме толкова време. Много,много харесвам ColorpHlex

 Имам отделна статия за ползването на системата. Две три дозички правени през седмица ще подобрят значително положението. Ако косата се боядисва ежемесечно силно препоръчвам да се прави с ColorpHlex 

освен,че ще я пази от нови увреждания и ще я лекува във времето.

 Така...това е основен протокол за начинаещи с конкретни,бюджетни,работещи продукти. Разбира се има и други,но експериментите на тема профи козметика са скъпи.С времето и особено ако се хлъзнете по наклона 😅 ще купувате много и различни продукти,но не трябва да се забравя основното правило: Протеинова маска се ползва САМО след протеинов до балансиран шампоан,хидратираща може и след хидратиращ и след протеинов.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Да върнем към живот изтощената коса.....как и с какво?

Всичко за алергиите предизвикани от гел лаковете или обратната страна на медала

Olioseta Oro Del Marocco свеж полъх на пазара и облекчение за джоба