Грижата за скалпа-задължителна за здрава и красива коса.

Една тема,която ме вълнува от доста време. А-Б-то по нея научих от моя гуру в грижата за косата рапунцелката Магнолия 💕💕.

      И така..основната теза,която ще развия в тази статия е,💥💥💥че здравият обгрижен скалп е основна предпоставка за здрава,красива и  дълга коса💥💥💥.

       Често чета въпроси от сорта " Косата ми не расте след определена дължина.Защо?"

      Мили момичета косата си расте,просто след определена дължина отслабва прекалено,започва да се къса и реално дължина видима няма. Една дълга 50-60см. коса е на 3-4 до 5 г. в най-добрия случай. Косъмът трябва да е здрав още от корена си,за да успее да оцелее толкова време.

       💙💙💙Грижата за скалпа е основополагаща за искащите дълга коса.💙💙💙

      Тръгвайки по пътя на възстановяването на косата с профи продукти често правим грубата грешка да се хвърляме на силни серии,които чудесно китосват дължините и дават бърз козметичен ефект. Ние се радваме на видимо бързо подобрение на визията и сме щастливи....Да обаче силната профи козметика е нож с две остриета. Повечето шампоани колкото са добри за дължините толкова са терминатори за скалпа. 

    Една от топ марките например Керастаз....Прекрасна грижа за дължините, лукс и красота и в същото време създаваща проблеми със скалпа ако не се ползва правилно и с мярка.

 Аз например съм от хората обожаващи шампоаните на Керастаз. Хроноложист,Архитект,Дисциплин.....Точно с Архитект обаче успях да се докарам до сърбящ,лющещ се чувствителен скалп след двумесечно ползване нон стоп.

      Искам да бъда правилно разбрана. В никакъв случай не отричам марката -напротив,но шампоаните им трябва да се ползват разумно.....,а какво значи това... 

💙💙💙Ползва се изключително малко количество продукт/горе долу колкото лешник или моята мярка,която напоследък споменавам често монета от 2лв. 😀,за да не ме питат лешника с черупката ли или обелен 😀😀😀/ и се прави двустъпково миене/сапунисва се два пъти,и двата пъти само скалпа като втория път се постоява няколко минути,за да може продуктът да подейства.Дължините не се търкат и не се перат на тях им е достатъчно стичащото се количество пяна,за да се почистят/. Ако скалпът е чувствителен продуктът предварително се разрежда с вода 1:3 и дори това не е гаранция,че няма да реагира. Аз това го правя с абсолютно всички шампоани от години и бях истински удивена когато запознавайки се с Медавита като марка го прочетох като препоръка за употреба на техните.💙💙💙

     Маските в голямата си част се нанасят на поне 3-4см. от скалпа освен ако изришно не са посочени,че са грижа за него.Такива са 💥Керастаз 💥Хроноложист,💥Ланза кератин,💥Лалга,маската за скалп на 💥Медисютикълс и разбира се 💥💥💥Calinachi 💗 /изброените ги имам и ползвам затова и си позволявам да твърдя,че казано от производителя е истина/.

     От доста време практикувам двустъпковото миене на Керастаз по мой си начин,който се оказа удачен. На първо шампоаниране ползвам шампоан с насоченост грижа за скалпа,а на второ вече някой от любимите си корифеи за дължините.В първата група фаворити са ми 💥Анаген ,

💥Стамиген ,💥Енерджи пост и разбира се шампоаните на 💥💥💥Calinachi. Който ме чете знае,че се кълна в марката и я препоръчвам както при косопад така и при проблемен скалп и слаба коса. Имам напоителни статии за всичките им продукти.

      И трите шампоана Napura се нанасят на суха коса като серум за скалп. Постоява се известно време и се отмиват. Не се пенят,но идеално почистват скалпа. Бъкани са с етерични масла и ред полезности според предназначението. 

 Двата шампоана на Calinachi са стандартни като Кератиновия/златния/ е хард протеин с действие на дълбоко почистващ. Не е най-комфортния продукт,но е със страхотен състав и идеален за подготовка на скалп и коса за по-нататъшна грижа.

 Бръшляновия е хидратиращ и дълбоко увлажняващ,но също е подходящ за всяка последваща грижа тъй като е с нормално PH.

        Други подходящи марки са и Медисютикълс и Кингсли  . Разликата при тях е,че освен за скалпа са чудесни и за дължините ако нацелите подходящия за вашия тип коса продукт.

      Освен шампоани разбира се използвам и много терапевтични продукти под формата на ампули,лосиони,серуми както и чисти масла.

     Ампули отново на Напура. Реално съм ползвала и ползвам всичките....Анаген,Стамиген,Енерджи пост,Purify Post и ги харесвам всичките. Много момичета мрънкат срещу аромата на етерични масла 😅-аз такъв проблем нямам и миризмата на чубрица не ми пречи. Ампулите са силни,чудесни и действащи. Ползвала съм и Аминексил на Керастаз и Лореал,тествала съм и Денсифик. Всичките са добри и много харесвани. Дали и как ще действат обаче в отделните случаи е въпрос на проби.

      Серуми и лосиони......Тук също е море от продукти. Всяка марка предлага собствена грижа. Във времето съм тествала много и повечето ми допадат. 

      Да започнем със серумът на Calinachi - имам статия за бръшляновата серия,но накратко...... изключително лек,ненатоварващ скалпа и корените на косата по никакъв начин и същевременно с голяма концентрация на 💥💥💥Prokapil-3%. Осигурява потентно хранене на фуликулите и прави невъзможното-връща телогенната коса във фаза анаген или казано по-простичко възкресява мъртвеца 😀. И не е майтап. Косъмът влязъл в телогенна фаза вече е мъртъв и е въпрос на време да падне. Е Прокапила го закрепва обратно в дермалната папила и косъмът започва да се храни и расте отново.

       Други мой любимци са 💥Меди целаген и Нуминокс-огромен шишак 250мл. стигащ за близо година ако се ползва само след миене както ги ползвам аз. Не омазняват,не утежняват и ми правят разкошен обем. С тях внимавайте да не попадат по лицето. Предизвикват зачервяване,което отминава бързо,но си е стряскащо.Един месец  ползвах Целаген по предписание сутрин и вечер. Не само ми спря незнайния,неориентиран косопад,който влачех месеци,но и се сдобих с много нови растежи и бързо растяща коса.

        Във времето съм ползвала и тоя на Ланза/добра грижа с приятно охлаждащо действие/. Не утежнява,обемообразуващ е,скалпът се чувства свеж и чист.

        Тоя на Jungle Fever-също много приятен за ползване с аромат на зелена ябълка. Спокоен скалп и свежест е усещането след него.

Двата серума на  Grow Gorgeous нормалния и интенз също са уникално добра грижа и разкошна храна за фуликулите.

      Друга моя дежурна грижа са маслените маски. Това,което основно ползвам за скалпа са ЯЧРМ/ямайско черно рициново масло/  масло от ему,масло от японска камелия,облепиха.... смесени или по отделно според настроението с добавени различни етерични масла/розмарин,чаено дърво,тамян,иланг илан,гераниум/. Нанасям по скалпа с масаж и спя така. Мия на сутринта. Това са моите маслени шотове.

       Има още един основен момент в грижата за скалпа,който не е редно да се неглижа и това е Дълбоко почистващия шампоан/ДПШ/. Той освен,че премахва всички силикони и натрупвания от дължините почиства и детоксикира и скалпа. Прави своеобразен рестарт и на двете. Преди да се премине към сериозна грижа за скалпа под формата на ампули и лосиони е желателно да се измие с ДПШ и да се използва ампулка на НапураPurify Post.

 После веднъж месечно се повтаря същата процедура.

      Аз лично съм доволна от ДПШ на Медисютикълс,от тоя на Лейбъл М,но най-любим ми е тоя на Шу Уемура. Скъп е,но е разкошен.По никакъв начин не се усеща като ДПШ,а по-скоро като богата хидратация.  Ползвам винаги на предното измиване преди боя и преди терапии от сорта на Олаплекс и Лалга,Ланза кератин,Кератиновото протезиране.

Терапията преди шампона на Лалга също е ракошен ДПШ и не само. Ползва като шампоаните на Напура. Нанася се на сух скалп с масаж,постоява се 5мин. и се продължава с друг шампоан.

      Ще спомена и още един трик,който с времето е хубаво да ви стане навик,а именно 5 минутния масаж с надолу главата всяка вечер преди лягане. Дали с продукт или на сухо е без значение. Важното е да сте редовни. Подобрява кръвообръщението,а от там и храненето на фуликулите. С времето спомага за хубав естествен обем дължащ се на по-здравата и плътна новорастяща коса.

   

       В заключение.....Грижата за скалпа е комплексна и неразделна част от грижата за косата като цяло. Искате ли хубава,здрава дълга коса ще се наложи да обърнете внимание и на тоя момент.

.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Да върнем към живот изтощената коса.....как и с какво?

Всичко за алергиите предизвикани от гел лаковете или обратната страна на медала

Olioseta Oro Del Marocco свеж полъх на пазара и облекчение за джоба