Бази и топове за гел лак-всичко от до от Невена.......

 Тази статия я създавам с цел да събера на едно място безценната информация,която получаваме в лаковата тема  БГ Мама от нашият Гуру Невена 💔💕💕


Бази, цветове и топове

Най-лесно е да се започне с едно лакче 3 в 1. В тези лакове има интегрирана база, цвят и топ. Просто лакираме матиран и обезмаслен нокът без база и печем, още един или два слоя и сме готови. Нямат лепкав слой. Недостатъците са, че тези лакове изискват матиране на нокътя, свалят се много трудно и не са издръжливи. Могат да се направят по-лъскави с допълнителен топ за гел-лак или обикновен топ. Не са за неравни нокти.

2 в 1 - база и топ в едно. Белещите се такива са идеални като база, но не са особено твърди и лъскави. Като топ са винаги лъскави и никога сатенирани или матови. Удобен вариант за пътуване. Разтворима две в едно е Sensationail, белещи се са Striplac, Bluesky peel off, Sweet City peel off. На разтворима читава 2 в едно не съм попадала. Пробвала съм NDED tween coat i Sensationails. Не седят без ултрабонд, но и без ултрабонд се свалят много, много трудно.

Самостоятелни бази - повечето високи класове професионални. Могат да се купят в комплект с топ, фрешер, понякога и ултрабонд. Лесно свалящи се са CND Shellac, OPI Gelcolor. Базата на Gelish се сваля по-трудно, но е по-гъвкава и държи яко на проблемни нокти. Потребители с меки, чупливи, проблемни нокти, които не държат лак, е добре да се ориентират към тези марки ако държат на лесно сваляне и не желаят да правят лаково каре. Коди е здрава, твърда и изравняваща база, която обаче се разтваря трудно или никак.

Базите са:

1) с лепкав слой - ако има отлепване, след изпичане по базата се минава по свободния край със суха четка за да се матира. Никога със спирт или ацетон. База с хубав лепкав слой е Гелиш и ако не се втрие в минимални количества матирането с четка е задължително, макар при мене да няма ефект. ОПИ Гелколор има много хубав лепкав слой, по който лакът се маже като мед и бяга от кутикулите сам, но малко пропуска цвят понякога и нокътят се цапа.

2) база без лепкав слой - рядкост са. Предимствата са, че по принуда първият слой цветен лак трябва да се втрие тънко и това гарантира добро изпичане. Също, че лакът се хлъзга по гладката повърхност и сам се отдръпва от кутикулите. Недостатък е, че при по-дебело нанесен слой лак лакът бяга и се свива и оголва свободен край и ъгли. Sweet city peel off е такава.

 Има гъсти и редки бази. Гъсти бази са CND Shellac, Gelish, Azure от някои партиди, Kodi rubber base. Редки са базите на OPI, IBD, Progel, Ezflow, Venalisa, Elite99, Sweet city. Гъстите бази изравняват набраздени нокътни плочки. Всички бази се поставят много, много тънко независимо от гъстотата освен ако производителят изрично не препоръчва друго. Пекат се между 5 и 180 секунди в зависимост от типа и мощността на лампата и упътването. Никога по-кратко от препоръчаното с риск алергия. И малко за марки бази:

CND Shellac - поставя се върху не матиран, добре обезмаслен със Scrubfresh нокът. Сваля се лесно. Не държи върху проблемни нокти. За проблемни нокти базата е Brisa lite. Скъпа и в интернет има много ментаци. В алиекспресс продаваното с етикет Шилак е менте и се сваля трудно. Пече се поне минута в лампа и изисква силна лампа. Хипоалергичен и най-добър избор за хора с финансови възможности и нормални нокти. Единствената марка, която вече алергизирани хора могат да ползуват евентуално, макар че има и алергични към него. След продължителна непрестанна употреба от 2-3 месеца скапва ноктите и те стават сухи и на бели петна. Сгъстява се бързо

OPI Gelcolor - добър избор за проблемни нокти и се сваля бързо на цяла люспа ако всички продукти в маникюра са от тази марка. Сгъстява се бързо. Хипоалергичен, но неподходящ за повечето вече развили алергии хора. Някои тъмни цветове проникват през нея и цапат нокътя. Случи ми се с Russian navy. Много ментета из нета.

Harmony Gelish - абсолютният ми фаворит. Гъст, с твърда и къса четка, която прави нанасянето леко и икономично. Идеален за акригел и база за твърд гел. Държи за световно и без ултрабонд. Съвместим с всички марки и непретенциозен към изпичане в калпави лампи. Единствените ми лакове, които се изпичат в лампа мост. Има хубав лепкав слой. Размеква се в гореща вода, но по-малко от шилак и гелколор. Не се сгъстява с времето. Труден за поставяне без инструкции първоначално, но след като свикнах нямам проблем. Седи на не матиран и даже гланциран нокът където го втрием. Сваля се малко по-трудно от ОПИ и Шилак. Ноктите след сваляне са малко грапави по краищата. Описвам 15мл. Има и в по-малки опаковки, но са с калпави четки и ме си струва да се мъчим с тях. Имат и Structure gel в шише за изравняване или бомбе или проблемни нокти.

Елит99 - бежовите шишенца от 5 май бяха мл. Лесно се сваля на люспа, рядък. За новите 10мл комплект от база и топ без лепкав чета, че се сваляли лесно, но не съм ги виждала. Има получили алергии от тях. Пекат се по поне минута в силна лампа.

IBD= Progel = Ezflow Trugel - рядка база. Лесно се сваля ако се постави без ултрабонд, но без него не седи на проблемни нокти. Ултрабонд е нужен само по свободния край. Не се сгъстяват особено. Добри марки са ако намерите истински.

Cuccio - не държи без ултрабонд и на нематиран нокът. С ултрабонд пък се не сваля. Сега има нова, уж по-лесно сваляща се база.

Entity, Jessica Geleration,Artistic color gloss - като Гелиш са досущ барабар с четките.

Red carpet - като Гелиш, но с друга четка и не ми харесва а и е много скъп.

Madam Glam - твърда и издръжлива, но се маха трудно. Марката има и течен изграждащ гел, който се ползува вместо база при проблемни нокти.

Naility - твърда и издръжлива, но се маха трудно. Май само с пилене.

Bluesky - издръжлива, седи на някои нокти без матиране, но се сваля много тежко и често има нужда от механично избутване. Средна към твърда. Изпича се добре във всякакви лампи.

SNB - боклук и половина. Нито седи, нито се маха, хаха

Venalisa - редки, лесно се нанасят и пекат и държат добре, но се свалят трудно. Стават и под твърд гел

Sensationail - база и топ в едно. Мъничко шишенце, идеално за пътуване. Има комплект с ултрабонд, че без него не държи. Поставя се на леко матиран нокът с ултрабонд само по свободния край и се пече бързо във всякакви лампи. Много, много трудно се маха. Веднъж държах 40 минути и пилих и ревах, затова ултрабонд само по свободния край. Не е от най-лъскавите, но бива. Намира се лесно навсякъде.

Белещи се база/топ в едно - не ми хареса никоя като топ, защото стоят меки и забиват, когато нокътя се опре в хладилник или подобна повърхност. Алесандро е най-лъскавата, но и останалите не са лоши. Есенс е само база и има отделен топ. Всички се махат идеално ако се ползуват техните си или други белещи се цветни лакове и топ, но тогава стоят меки, забелват се лесно и маникюрът не държи дълго. С твърди гел-лакове и топ държат колкото обикновените бази. НЕ ПОСТАВЯЙТЕ в никакъв случай на белещи се, окъртени нокти с риск да отскубнат парчета нокът при белене. Ако след зачекване с дървена пръчка след киснене в топла вода не се махат, продължете да киснете и малко по малко хлъзгайте пръчката внимателно между базата и нокътя.

Стават и под твърд гел. Не са подходящи за временни нокти от акрил, защото много марки акрил не държат над тях. Ако ще изграждате с акрил, за да се учите, например, теглете един слой базов гел, махнете лепкавото и матирайте. Пак няма гаранция, защото не всички марки акрил могат да стоят над всеки гел и трябва да се пробва. Ако белещата се база няма лепкав слой, теглете над нея още един слой база, може и небелеща се, която има лепкав за да задържи гела ако ще изграждате с гел.

Махане на дебел, твърд, изграден с гел или акрил нокът чрез белене може да откърти нокътя. Желателно е да се изпилят гела или акрила и да се обели само останалата белеща се база. Тези бази са идеални за обучение с гел или нокти, които ще се носят за кратко време. Винаги лаково каре отдолу и задължително на здрав, полиран и лъснат нокът. Ето и мнения за различните марки:

Alessandro Striplac - мека и лесно се сваля. С лепкав слой. Продава се в Сефора и е скъпичка, но качествена. На правилните нокти седи по 10-15 дена без проблем. Хипоалергична. Ролс ройса на белещите се бази. Марката продава и масло за сваляне ако беленето в топла вода е трудно. Имат и полиращи пили.

Trosani Ziplac - не го познавам, но съществува. За живеещите в Германия си струва опита. По-евтин от Стриплак

Depend - продава се в ДМ и много го хвалят из нета. Похвали го съфорумка в предишна тема. Държал по-яко от Стриплак и има течност (масло) за сваляне към него

European nails peel off - без лепкав слой. Лесно и бързо се изпича - 20-30сек в комбинирана 48вата и е готов и сух. Маха се малко трудно, но ако се сложи по дебело или на 2 слоя на добре полирани и с каре нокти си се бели без проблем. Евтин е, около 7-8 евра за 15мл и е за професионална употреба с фактура и регистриран. Обожавам го. Пести бърсане на лепкав слой под обикновен лак. Върху него обикновения лак съхне бързо и държи седмица.

Bluesky peel off base top - с лепкав слой и лесно печене и белене. Скъп извън Англия заради транспортни разходи

Sweet city peel off base top - абсолютно копие на European nails и подозирам, че са една и съща течност разлята в различни шишета. Предимството е цената, около 3-3.50€ в алиекспрес с безплатна доставка. Идва бавно, за около 4-8 седмици, но си струва за желаещи да пробват белещите се бази

Gelicious peel off - хвалят го в нета. Продава се в Англия

Bundle monster peel off - продава се в Щатите. чета, че се маха трудно, но го видях и пробвах. На лъснати нокти седи добре и се маха за толкова, за колкото махам и другите.

Essence gel nails at home - приятна изненада. Купих го за 2.50лв от Лили в София. Държи добре, но беше ад да го сваля, защото не си лъснах ноктите. Наскоро пробвах пак и се получи. За съжаление вече не се продава тук. Има лепкав слой, който се маха под обикновен лак. Пробвах и с гел-лак и държи. Под гел-лака слагам лаково каре по целия нокът и след това есенс белещата се и не махам лепкавия слой.

Внимавайте с ментаците, защото нямат качествата на оригинала. Проблемът с базите и топовете в алиекспрес е, че днес е едно а утре друго. За Азур чета, че някои партиди са гъсти, но се махат трудно а новите били редки. Купих топ без лепкав на Елит 2 пъти. Първият ми все още е рядък а вторият е по-гъст. Редкият пари в лампата за световно, дори на половин мощност а новият никак. Затова и всички препоръчваме маркови продукти за база и топ. Коди каучукова серия са прилични сравнително евтини дълготрайни фаворити тук в темата а Sweet city е белещата се евтинийка от алиекспрес, която все още само един продавач предлага, така че поне партидата е една и съща и засега няма изненади. Блускай, ИБД, Тругел на Изфлоу, Гелиш, Шилан на СНД, Гелколор ОПИ и други купуваме от ибей или амазон само ако продавачът е в Щатите или Европа. Хонк Конг, Сингапур и все що е близо до Китай е ментак. Трансдезайн предлагат и Кучио освен гореизброените, но доставката е скъпа и има мито. В Европа НДЕД доставят безплатно ако поръчаното е за над 99€ и имат хубави течности - фрешъри, праймери, ултрабондове, цветове, фиброгелове, гъсти гелове и каквото се сетите.

От Коди се правят и комбинирани общи доставки и няма мито. Драснете в темата и се уговорете с момичета, живеещи в близост до вас. 

 Топ или последният  слой е продукт с който завършваме маникюра. Поставя се леко по-дебело от цветните слоеве, така че да се поразлее, но много леко и цветните слоеве да останат като в плик между базата и топа. Идеално около милиметър от топа отива зад нокътя, така че запечатания с цветен лак свободен край да остане между база и топ. При къси нокти това е невъзможно и не е добре продукт да попада между кожа и свободен край, защото не може да се изпече. За по-добър и траен резултат върху проблемни нокти се пече задължително двойно. Ако е указано 2 минути печем 4, ако е указано минута печем 2.

Топовете за гел лак биват разтворими като Гелколор или Шилак и неразтворими като Гелиш, например. Неразтворимите е добре да се запилят преди сваляне с ацетон за да се свали лакът по-бързо. Разтворимите също не е лошо да се позапилят или даже изпилят изцяло. Има и неразтворими течни топ гелове, които са крехки и чупливи и са за твърд гел или акрил. Върху мек гел-лак, поставен върху естествен нокът те се пукат като стъкло. Много фирми имат и от двата вида и затова е нужно да се уверим, че топът е подходящ за гел-лак. Армор, например е за гел и се пука върху гел-лак. Инстант сийл на ИБД е за гел и акрил, но седи върху гел-лак на някои нокти.

Има топове с лепкав слой и топове без лепкав слой. Тези с лепкав остават лепкави след изпичане и се налага нокътя да се избърше добре с памук без влакна напоен в спирт 90-95 градуса след като се изчака 1-2 минути след изпичане. Ако след тази процедура лъскав топ е матиран трябва дасе доизпече незабавно. Нанася се нов тънък слой топ и се пече двойно или тройно. Маха се лепкавия. Топовете без лепкав се пекат по-дълго, но нямат нужда от бърсане. По-правило са по-лъскави и твърди от топовете с лепкав, но чета, че се разтварят по-трудно. За по-голяма дълбочина и блясък може да се нанесат 2 слоя топ. Може и един слой с лепкав и един без. Пигментни пудри се втриват в леко меки топове без лепкав слой или след 2 слоя топ с лепкав се избърсва лепкавия слой. Предпочитам топове без лепкав слой за по-удобно и бързо. Ако просто искате прилично лакирани нокти с блясък топ без лепкав е по-бърз и лесен вариант.

Има:
1) бляскави топове - диамантено бляскави, стъклено бляскави, мокър блясък, брилянт, обикновени (и те са лъскави, но малко по-малко от по-твърдите събратя).  Бляскавите са по-лесни за нанасяне и печене и по-трайни.
2) матови топове - сатенирани и кадифени топове. Ако маникюрът ви се бели скоро след лакиране е добре да запечатате с нормален топ, да махнете лепкавия и чак тогава да поставите матов.

И бляскавите и матовите могат да бъдат с лепкав и без лепкав слой.

Повечето топове са прозрачни, но има витражно (стъклено) розови за френски маникюр, перлени, и други с други цветове. Има и топове за ефекти - магнитни за ефект котешко око, темпетатурни хамелеони, които потъмняват от прозрачно в черно, червено, синьо, зелено итн, топове, които сменят цвета на слънце итн. И те могат да имат или нямат лепкав слой.

Топът също е важен за трайността и лекотата на сваляне на маникюра, но според мене не колкото базата и от него може да се поспести. В али вече има съвсем прилични и даже много хубави топове, от които аз самата съм очарована. За базите, за съжаление все още не мога да кажа същото.

Топовете 2в1 с база не ми харесват като лъскавина и ще ги пропусна, защото не съм намерила такива без косури. Или са лъскави като Алесандро и Суит сити, но меки и неприятно гумени,  или не са лъскави.

И малко за марките, които харесвам и бих препоръчала:

Gelish - абсолютен фаворит. Дълбок стъклен блясък и твърдост, но в същото време е еластичен. Чупи се само, ако много по-твърд продукт под него се отчупи. Пече се малко по-трудно, но с повече време става прилично лъскав дори в калпави лампи. Замених го само, защото ненавиждам да бърша лепкав слой, но ми липсва усещането. Ако Гелиш успеят да го направят без лепкав се връщам към него независимо от цената.

CND Shellac - хипоалергичен и лесно се сваля. Не е никак лъскав. Е, лъскав е, но в сравнение с Гелиш не е. Трудно се изпича. Има нов топ, който е по-лъскав и с който маникюрът пада за 3-5 минути ако е направн целия със шилак, но не е лесен за поставяне и печене. С лепкав слой са

OPI Gelcolor - лесно се сваля, но седи малко по-мек и не е лъскав колкото Гелиш. Не ми е фаворит за разлика от базата. Бързо се сгъстява. Хипоалергичен. Има лепкав

IBD, Progel, Trugel - не са особено лускави и седят малко като гума. Изискват силна лампа. Много течни и с лепкав слой

LeChat, Entity, Red carpet, Geleration, Artistic color gloss - са долу-горе като Гелиш. Но аз си предпочитам Гелиш.

Pink Gellac - имат с лепкав слой, който не е лъскав и без лепкав слой. Изисква обезателно силна лампа и по-дълго печене. Не е по-лъскав от Гелиш, но не е и по-нелъскав този без лепкав. Липсата на лепкав слой е супер. Имат и витражно розов, перлен и други топове

Cuccio veneer - с лепкав. Течен и лесно се нанася. Супер лъскав. Май е по-лъскав от Гелиш. Евтин и държи за световно

Елит99 без лепкав 10мл в черно шише с розов етикет - твърд и държи меките ми нокти. Много лъскав, но на пипане малко пластмасов. Пари в силна лампа. Рядък и лесно се нанася. Много удобна четка. С него съм в момента и ми е фаворит на този етап. Изпича се идеално за 1.5-2 минути в комбинирана 48в

Блускай топ ( не белещия се и не комбинирания) - по-лъскав от шилак, твърд и държи. Лесно се изпича в калпава лампа. Рядък към среден като гъстота в зависимост от партидата. Много популярен сред домашно лакиращите се тук

Azure, Focallure, Sioux от алиекспрес са хвалени като лъскави, по-гъсти и трайни, но понякога има калпави партиди и качеството не е гарантирано.




Топове (връхни слоеве) за гел-лак със специални ефекти

Матови топове - Служат за постигане на матов ефект вместо обичайния лъскав. С тях глитърни лакове изглеждат отдалеч като пясъчни или почти. Някои са много матови - кадифен, бархетен, велурен ефект. Други са сатенирани - сатенирани, ефект автомобилна гума. Истински матовите топове за гел-лак са рядкост. Тези топове се нанасят много, много трудно. Върху гладка суха повърхност често стават на дупки и затова не се поставят върху лак без силен лепкав слой. Забелват се по-лесно от нормалните и при слаби и склонни към белене нокти е добре първо да се постави нормален топ. Подръжката е трудна. Малко крем за ръце, масло или подобно и са станали на лъскави петна. Поради порозността си по тях остава мръсотия и пигменти от дим, хранителни продукти, дрехи. Затова ако гел-лакът ще се носи по-дълго е добре да се избере много тъмен цвят. Някои матови топове с времето променят цвета си към сивкав дори върху мостри, които са пазени на тъмно и в бездимна обстановка. Не са никак подходящи за хора, които гризят или чоплят нокти. Грапавата им повърхност сама подканва да ги поодраскаме, хапнем или масажираме. Интересен вариант за разнообразяване на маникюр е да носим нормален топ седмица след което да матираме ноктите. Матов ефект може да се постигне като с пила или блокче се мине по гланцов топ. Има опасност от отваряне на маникюра при този вариант и затова е добре да се поставят 2 слоя топ. И малко за марки

Gelish - по-скоро сатен отколкото истински матов. Нямам забележки освен, че не е точно матов. Поставям върху обикновения топ на Гелиш, пека и бърша със спирт. Не бих си го купила повече

IBD - по-матов от Гелиш, обаче лакирането е трагедия и на места се оголваше лака. Тогава не знаех за трика с нормалния топ. С лепкав слой

Elite99 - имат матов с лепкав слой и без. Интересно е да се гледа как топа без лепкав се променя от лъскав в матов в лампата. Наистина бархетен. За съжаление не ми държи а нямам нерви да пробвам пак върху нормален гланцов топ.

Lunails - хареса ми най-много от всички пробвани. Бархетен, издръжлив без друг слой топ отдолу. Идеален за тъмен дълготраен маникюр, но върху светъл лак от третия ден сивее

Магнитни топове

Това са топове, които се нанасят върху обикновен черен или друг тъмен цвят гел-лак и над тях се поставя магнит. В зависимост от рисунката на магните върху топа се появяват сини, зелени, златисти, сребристи, червени, лилави рисунки. Понякога металните частици не се разнасят добре и са видими около рисунката, особено ако магнитът не е силен. Удобен вариант за разнообразяване на тъмни лакове с един единствен продукт. Има ги в aliexpress. Потърсете " magnetic cat eye top coat " и четете отзивите. Единственият продукт, който познавам е купен от али. В момента е в мазето, но при първа възможност ще ида да видя как се казва. Трябва ви и магнит за този топ, пак от али. Cat eye magnet се наричат на английски магнитите.

Температурни хамелеони топове

Топове, които променят цвета си към по-тъмно при падане на температурата. Стоят добре на светъл лак. Голям недостатък е, че понеже се поставят на един или два най-много слоя ефектът не е толкова видим колкото при температурните цветни лакове, които са ми любими. Зимата при дълги нокти и топли ръце се получава лесен и бърз омбре ефект. Марки не мога да предложа на този етап, но в али ги имаше доскоро. Търсите temperature change chameleon top coat.

Топове за лак металик

Специални топове, които се поставят над лак металик, защото обикновения топ го матира. Единственият познат за мене такъв топ е този на Elite99, който върви в комплект с база, по-гъст изравняващ течен гел в шише за под металика и въпросния топ. Наистина с него металикът е по-метален и лъснат. Не зная как се държи на естествен нокът, но лакирането си е игра.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Да върнем към живот изтощената коса.....как и с какво?

Всичко за алергиите предизвикани от гел лаковете или обратната страна на медала

Olioseta Oro Del Marocco свеж полъх на пазара и облекчение за джоба