К18 и отново сме в играта

 


 

Терапията К18 много нашумя напоследък и беше логично,че в един момент ще се прежаля 😄да я тествам.

 Та.....моята коса е здрава и някакво чудо реално не очаквах да се случи,но предвид факта,че съм блондинка и ежемесечно играе силно изсветляваща боя с корав оксидант понятието "здравата коса" става доста имагинерно. 

Да аз знам как да се грижа за косата си,знам и как да я "китосам" подобаващо,за да изглежда прилично,но този продукт обещава да я направи наистина здрава и именно това ме подтикна да я купя.

Чудото в терапията е  K18PEPTIDE™ - биотехнологично разработен пептид, който имитира структурата на косата, за да поправи увреждането чрез повторно свързване на полипептидните вериги и дисулфидните връзки, разкъсани по време на обезцветяване, боядисване и химически процедури.

Явно бъдещето ще е на биомиметиците ...... И тук ще отворя една скоба с малко теория защото целта ми е не да правя реклама на поредното мазило,а да преценя за себе си плюсовете и евентуалните ползи от него,а с това да бъда полезна и на вас.

Какво всъщност знаем за косата? Знаем , че това не е нещо статично, това е динамична, постоянно променяща се структура. Така че цялото това „косата е мъртва“ е някак подвеждащо. Има много неща, които се случват там, точно сега, докато четете това.

Когато космените клетки излизат от кожата, те са изложени на кислород и "умират". И макар тези космени клетки вече да са мъртви, множество химични връзки продължават да се формират и реформират, което означава, че всеки един кичур коса (мъртва или жива) непрекъснато се променя, разкъсва и свързва отново. 


Когато погледнете един кичур коса, може да го видите като едно тънко, плътно удължение, подобно на струна. Може би никога не сте се замисляли много. Косата не е просто влакно, тя е сложен биосубстрат с много, много слоеве (просто трудно се виждат!) 


Една нишка коса има 3 основни слоя: кутикула, кортекс и медула. Под микроскоп външният слой коса, кутикулата, изглежда като припокриващи се керемиди на покрив. Здравите кожички лежат плоски - те са порести и могат да абсорбират и задържат влагата. Нездравите кожички не лежат плоски - те позволяват на влагата да навлезе и да излезе лесно, причинявайки накъдряне и сухота.

Представете си въже. Това не е едно единствено влакно, а по-скоро преплитане на много, много много по-малки нишки. Сама по себе си една тънка нишка не може да издържи голяма тежест; но когато се комбинира с десетки други във въже или кабел, той може да издържи голяма тежест!

Косата е структурирана по същия начин. Основната структура, образувана от аминокиселинните вериги, е а-спиралата. Представете си жица на старомоден телефон или намотка на пружина. Тази спирала се сдвоява с друга спирала, за да образува димер или навита намотка. След това тези структури се преплитат с други във все по-сложни снопове от влакна. 


Когато косата се третира с топлина или химикали, някои от страничните връзки, държащи кератиновите вериги заедно, се прекъсват временно. Например, промените в киселинността или алкалността (pH) променят начина, по който се свързват страничните връзки. Прекомерната употреба на химически продукти може трайно да промени начина, по който кератините се свързват. 


Когато косата се повреди, полипептидните вериги (кератиновите вериги), които изграждат вътрешната структура на кичурите на косата, се разкъсват. Тези вериги са отговорни за здравината и еластичността на косъма, така че когато отслабнат или се прекъснат, косата губи своята устойчивост - или вида и усещането на здрава коса. 


Та.... прониквайки в най-вътрешните слоеве на косата, за да достигне основните полипептидни вериги (кератиновите вериги), K18Peptide™ е точно с правилния размер и молекулярна структура, за да се намести и да свърже отново тези счупени кератинови вериги и да реконстуира  дисулфидните връзки. Това повторно свързване е точно чудото,което продуктът обещава.

Толкова с теорията 😃,че съм на път съвсем да се накъдря и блондинския ми мозък да получи нова гънка 😅😅.

Продуктът е с кремообразна консистенция тип финиш крем.

Терапията се прави на 4-до 6 последователни измивания на косата в зависимост от степента на увреждане. Действа с натрупване един вид.

Преди първото използване е желателно да се измие с ДПШ или по-сериозен сулфатен шампоан с превес на протеина.

Та на измита и подсушена с кърпа коса се нанасят 3-4-5 помпи продукт/това за дълга сравнително коса на къса и 1-2 помпи ще са достатъчно/. 

Косата се разделя на секции и се нанася с масаж на дължините като продуктът задължително се разтрива предварително между дланите,което от крем го превръща в олио .  Стоите 4мин. нанасяте финиши и стилизирате - това е цялата терапия.

 Като под стилизиране имам предвид задължително изправяне с четка и сешоар не просто духване на косата. Терапията иска  термично активиране с насочена струя топлина. Това го няма в нито едно упътване.

Бързо,простичко и максимално неангажиращо.

 Поръчах от brasty.bg  150мл. разфасовка защото там беше с най-добра цена. Сайтът обаче от няколко дни не работи та няма как да дам линк. В Арлен има 50мл. разфасовка,на доста солена цена....

Продуктът е в хубава,удобна бутилка,помпата работи добре.

Първия път аз лично не ползвах ДПШ защото на предишното миене бях използвала  пилинга за скалп и маската от трихологичната серия на Ysumi/имам статия за тях/,а те са си точно дълбоко почистване и рестарт, и на скалп ,и на дължини.

Измих с шампоана на Calinachi който си ползвам на всяко миене смесен с малко от тоя на Шу за блондинки и на подсушена с кърпа коса нанесох 4 помпи от реконструктора. Mасажирах и постоях 4мин.

 Косата се разплете и омекна буквално като с магическа пръчка все едно съм и нанесла супер кодиционираща маска.

Нанесох балсама на Calinachi смесен с малко от капките на Oway като финиш. Изсуших с въртящата четка на Ровента. Косата изсъхна в пъти по-бавно от обикновено и беше видимо уплътнена  и супер спокойна без никакъв фриз. Затваря косъма много сериозно. Косата е жилава,плътна абе.....усеща се,че е лекувана.

Тъй като не исках да се лиша от действието на маската Calinachi на следващите измивания я ползвах като преуош. Измивам с шампоан,нанасям минимално количество маска по скалпа,стоя 15 мин. и измивам отново с минимално количество шампоан. После нанасям терапията.....

До тук съм я правила 3 пъти и при моята коса чудо не забелязвам да се е случило,но е изключително уплътнена ,със спокоен косъм и......понеже не е подстригвана от октомври имах на предните кичури тук-там по някой цъфнал косъм......Ами няма ги. К18 ги е реанимирала и като цяло връхчетата ми изглеждат като след фризьор. 

Вероятно ще я ползвам още веднъж на следващото миене и след това поддържащо когато се сетя 😁. Много ми е трудно да съвместявам всичките си любими продукти.

 Със сигурност обаче няма да спра да ползвам Олаплекс при боядисване. Предпочитам да си пазя косата по време на самия процес отколкото да се мъча да възстановявам щетите след това.

 Та в заключение -терапията работи. Щом затваря цъфнали връхчета със сигурност не е само кит. На увредени сериозно коси ефектът ще е в пъти по-очеваден от тоя при моята. 

 

 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Да върнем към живот изтощената коса.....как и с какво?

Всичко за алергиите предизвикани от гел лаковете или обратната страна на медала

Olioseta Oro Del Marocco свеж полъх на пазара и облекчение за джоба